Cipőt választunk egy téli hegyi expedícióhoz


Egy hegyi kirándulás remek alkalom arra, hogy aktívan töltsön időt szeretteivel. Érdemes azonban megfelelő lábbelit venni, hogy elkerüljük a csalódást. Ne hagyja, hogy fájdalmas horzsolások, szivárgó felsőrészek és fagyott ujjak meghiúsítsák a kellemes pihenésre vonatkozó terveit. Nézze meg, mely cipők alkalmasak télen a hegyekben való túrázáshoz.

Mire kell figyelni, ha téli csizmát választunk a hegyekre?

A téli hegyi sétának kétségtelenül megvan a maga varázsa. A hófödte csúcsok látványa lélegzetelállító, a család vagy a baráti társaság felvidít, a szabadban eltöltött idő pedig cselekvésre ad energiát. Ha nem szeretné, hogy bármi tönkretegye a hangulatát egy hegyi kiránduláson, mindenképpen viseljen kényelmes ruhát és megfelelő cipőt.

Ne feledje, hogy a nem megfelelő lábbeli nemcsak fájdalmas tyúkszemtől vagy megfázástól szenvedhet, amikor a lába teljesen át van áztatva a hóban, hanem jelentősen befolyásolhatja biztonságát is. 

Olyan sok túracipő-modell létezik a piacon, hogy a megfelelő választás meghozatala komoly kihívást jelent. Szerencsére vásárlásukkor több szempontot is figyelembe kell venni. Ebben a cikkben foglalkoztunk velük.

Először is tartsa melegen a lábát

A téli időjárás különösen a hegyekben érezhető. Függetlenül attól, hogy a csúcsok megmászását tervezi, vagy csak gyönyörködik a környező természet varázsában a szelíd dombokról, fel kell készülnie az alacsony hőmérsékletre.

A melegítő fehérneműt és a meleg sapkát nem érdemes megvenni. Ugyanilyen fontos, hogy a cipő megfelelően legyen szigetelve, így nem kell több pár gyapjúzoknit viselnie, ami horzsolást okozhat.

Másodszor, merevítse meg a bokaízületet, és biztosítsa a tapadást

Nagyon fontos a bokaízület merevítése, hogy biztosítsa biztonságát havas terepen való mászás során. Ehhez kösse be szorosan a fűzőjét, és válasszon magas szárú cipőt. Ennek köszönhetően emellett védelmet nyújt a cipőbe jutó hó ellen.

A jó téli túrabakancsok tapadást és tapadást is biztosítanak. A havas és jeges területeken megfelelően illeszkedő talpra van szükség a biztonság érdekében.

Harmadszor, tegye vízállóvá

Győződjön meg arról is, hogy a cipője vízálló. Ha hóval bánik, pillanatok alatt beázhatja a lábát, ami nem csak megfázáshoz vezet, de az Ön biztonságára is jelentős hatással lehet.

Ennek elkerülése érdekében válasszon vízszigetelő membrános hócsizmát. Ha ritka számodra a hegyi túrázás, akkor nem kell vízálló lábbelibe fektetni. Sokkal olcsóbb megoldás lesz a vízálló tulajdonságokkal rendelkező cipőspray, aminek köszönhetően tartós védőgátat hozol létre, az olvadó hó pedig megáll a felsőrész felületén anélkül, hogy beázna az anyagba.

Negyedszer, állítsa be a méretet

Érdemes hagyni egy kis helyet a lábujjaknak, de csak annyit, hogy ne mozduljon el a sarka járás közben. A téli túrabakancs felpróbálásakor célszerű olyan zoknit felvenni, amelyet túrázás közben kívánunk viselni.

Kíváncsi vagy, mit tegyél, ha egyik méret sem felel meg tökéletesen? Semmilyen körülmények között ne próbálja túl kicsi cipőbe erőltetni a lábát. A túl szűk cipők viselése korlátozhatja a véráramlást, ami a láb lefagyásához vezethet. Ezenkívül ne feledje, hogy a lábai hajlamosak megdagadni járás közben. Emiatt válasszon valamivel nagyobb méretet, és vastag zoknival vagy speciális betétekkel szüntesse meg a cipő belsejében a többletteret.

Keresse meg a választ a gyakran ismételt kérdésekre

Hogy még könnyebb legyen a választás, összeállítottunk egy listát a hócsizmával kapcsolatos gyakran ismételt kérdésekről.

A természetes vagy szintetikus anyagokból készült cipők jobbak a téli túrázáshoz?

A természetes anyagokból készült cipők nehezebbek, mint a szintetikusak. Ha maximális kényelemre vágyik, és szeretné elkerülni a fáradtságot, válasszon szintetikus anyagból készült lábbelit. Győződjön meg azonban arról, hogy megfelelnek az ebben az útmutatóban felvázolt összes követelménynek.

Milyen hosszú legyen a téli túrabakancs?

A legkényelmesebb téli túrabakancs a boka felett legyen. Ily módon nem csak biztonságot nyújtanak, és megakadályozzák a bokaficamot, hanem azt is, hogy a hó bejusson a cipőbe.

Viselhetek közönséges túrabakancsot téli túrákhoz a hegyekben?

Ha túrabakancsunk vízálló és megfelelő szigeteléssel rendelkezik, ennek nincs komoly ellenjavallata. Ellenkező esetben felszívhatják a vizet és kényelmetlenséget okozhatnak, extrém esetben pedig akár a láb fagyását is okozhatják.

Hogyan kerüljük el a hólyagosodást, ha télen a hegyekben túrázunk?

Mielőtt elindulna egy hegyi túrára, győződjön meg arról, hogy cipője megfelelő távolságban van. Viselje őket a házban a napi tevékenységei során, vagy használja a bevált módszereket a túl szűk cipők nyújtására, amelyeket a cikkben tárgyaltunk. ez a cikk.