Cipőt harap a kutyája? Fedezzen fel 5 bevált megoldást


Négylábú barátod köztudottan megharapja a cipődet? Kezdje azzal, hogy megtalálja a probléma okát, majd győződjön meg arról, hogy a probléma többé nem fordul elő. Kíváncsi vagy, melyik módszer lesz a leghatékonyabb? Elkészítettünk egy útmutatót, amely segít egyszer s mindenkorra megbirkózni a kutyaharapás problémájával.

Átkozott! A kutyám cipőt rág!

Drága magassarkú egy tervezőtől vagy kopott papucs, amely több éve szolgálja Önt? Valószínűleg nem számít a kutyádnak! Mindegyiknek ugyanaz az íze ;-)

Kíváncsi vagy, hogy a kutyád miért harapja köztudottan a cipődet? Meg akarod akadályozni, hogy négylábú barátod még több papucsot semmisítsen meg? Hatékony tanácsot keres, hogy egyszer és mindenkorra megbirkózzon ezzel a problémával?

Jó helyen jársz! Útmutatónkban összegyűjtöttük a legértékesebb tippeket a rakoncátlan kutyák gazdáinak. Kezdjük!

Határozza meg a probléma okát

Mindenképpen szánjon időt a probléma okának azonosítására, mielőtt intézkedik. Ez a leghatékonyabb módja annak, hogy teljesen megszüntesse.

Kiskutyával van dolgod? Könnyű! Valószínűleg így tanul a kutyája az őt körülvevő világról. Szája és fogai tökéletes eszközök. Akárcsak a csecsemőknél, a kölyökkutyáknál is előfordulhat, hogy bármi, ami az útjukba kerül, szinte automatikusan a szájukba kerül, megnyugtatva a duzzadt ínyüket.

Nagyon hiányzik a kutyájának, még akkor is, ha rövid időre egyedül van? Ne feledje, hogy a tulajdonos illata a cipőn marad. Szájban hordva a stresszes négylábú érzi jelenlétét, könnyebben kezeli a szeparációs szorongást és az erős vágyat.

A probléma okától függően hajtson végre konkrét lépéseket. Kifejezetten az Ön számára gyűjtöttünk össze 5 hatékony módszert, amelyeknek köszönhetően a fognyomok megszűnnek megjelenni a cipőjén.

# 1 Kerülje a cipők kutyája által elérhető helyen való elhelyezését

Ha könnyen hozzáférhető helyen hagyja cipőit, jelentősen megnő annak a valószínűsége, hogy kutyája végül hozzájusson. Hiszen a lábbelinek tökéletes az állaga a számára. Viszonylag nagy rugalmasságuk és kellő szilárdságuk miatt a négylábúak egyszerűen imádják őket. Főleg, ha a cipő természetes bőrből készült. 

Szerencsére könnyedén megelőzheti a probléma súlyosbodását. Csak annyit kell tennie, hogy hazatérés után a cipőjét egy zárt gardróbba kell rejtenie. Ha kikerülnek kedvence látóköréből, valószínűleg már nem lesznek olyan csábítóan vonzóak. Látod, milyen egyszerű?

#2 Győződjön meg arról, hogy kedvence megfelelően stimulált

Korcs, fajtatiszta kutya vagy keresztezett – egyikük sem szereti az unalmat. Minden aktív állatnak változatosságra és tevékenységre van szüksége. Ha kutyája folyamatosan rágja a cipőjét, az szórakoztató lehet.

A probléma megelőzése érdekében mindössze annyit kell tennie, hogy megfelelően stimulálja kedvencét. A cipők kiváló helyettesítője lesz a kisállat rágó. Válasszon gumitermékeket vagy természetes csontokat. Így nem csak megszabadulsz a problémától, de támogatod szőrös barátod szájhigiéniáját is.

# 3 Fordítson több figyelmet kedvencének

A kutyák szeretnek játszani. Ha nem töltesz velük elég időt, előfordulhat, hogy félméretet találnak a cipődben. Hiszen egy négylábú barát látványa a kedvenc tornacipőjével a szájában arra készteti az embert, hogy szinte automatikusan eldobjon mindent, amit házi kedvence üldözése érdekében tesz. 

Ily módon kutyája közös tevékenységbe vonja Önt. Ahhoz, hogy hatékonyan megállítsd, csak annyit kell tenned, hogy jobban odafigyelsz rá. A tévé előtt heverészés helyett vigye el kutyáját sétálni, vagy dobja körbe kedvenc labdáját a szobában.

Ha nincs lehetősége több időt eltölteni kedvencével, fektesse be a kutyáknak tervezett logikus játékokba, amelyek megakadályozzák az unalmat, és lehetővé teszik számukra, hogy edzzék az elméjüket.

#4 Ne kezelje a régi cipőket játékként

Úgy gondolja, hogy régi cipője nagyszerű játék lesz kutyája számára, és ahelyett, hogy kidobta volna, úgy döntött, hogy újrahasznosítja, és úgy kezeli őket, hogy további szórakozást nyújtson négylábának?

Ez az egyik leggyakoribb hiba! Elvégre kutyája nehezen tudja megkülönböztetni a régi, kopott papucsokat és az új, vagyonba kerülő tűsarkúkat.

#5 Ne féljen szakértők segítségét igénybe venni

Ha egyik módszer sem vált be, és továbbra is csúnya fognyomok vannak a cipőjén, érdemes egy tapasztalt szakember segítségét igénybe venni. Egy állatorvos vagy viselkedésszakértő egy szempillantás alatt diagnosztizál minden problémát, és hatékony kezelést hajt végre.

Vörös kézzel fogták el?

Most, hogy tudja, hogyan kell kezelni a kutyaharapás cipőjének problémáját, érdemes a megfelelő válaszra is összpontosítani.

Ha elkapja a négylábúját, semmi esetre se kezdje el üldözni a ház körül. Közelítse meg a kutyát egy rágással vagy csonttal, és nyugodtan cserélje ki.

Legyen határozott, és tudassa kutyájával, hogy ez a viselkedés elfogadhatatlan.

Idővel megtaníthatja kutyájának a „hagyd el” parancsot. Minden bizonnyal hasznosnak bizonyul majd a sétákon, amikor kedvence úgy dönt, hogy megkóstol valamit, ami árthat neki.

Probléma megoldódott!

Amint látja, sokféleképpen lehet hatékonyan kezelni a kutyaharapás cipőjének problémáját. Határozza meg ennek az állapotnak az okát, majd próbálja ki megoldásainkat a sikerig. Legyen következetes, és biztosan gyorsan észreveszi a hatásokat. Sok szerencsét!