Aktív télen! Havas futócipőt választunk


Szeretsz a szabadban futni? Ne hagyja, hogy a hideg és a hó megakadályozza az aktív időtöltést! A megfázás elkerülése érdekében mindenképpen fektess be hő alsóneműbe... és jó minőségű hófutócipőbe. Összeállítottunk néhány tippet, amelyek segítenek a helyes választásban és a tökéletes téli futócipő kiválasztásában.

Ne hagyd, hogy a hó megállítson!

Diétázol? Szeretnél edzettséget javítani? Maratonra készülsz? Nem számít, mi a motivációja, ne hagyja, hogy az alacsony hőmérséklet, valamint az azt kísérő hó és fagy meghiúsítsa terveit.

Annak elkerülése érdekében, hogy megfázz, ami bent tart, érdemes felkészülni a téli szabadtéri tevékenységekre. Fektessen be jó minőségű termikus fehérneműbe. Megfelelően illeszkedő cipőre is szükség lesz. Érdekelne, hogyan válasszuk ki őket? Jó helyen jársz! Kezdjük!

Mire kell figyelni havas futócipő vásárlásakor?

A téli futócipő vásárlásakor érdemes több szempontot is figyelembe venni, hogy az első edzés után ne veszítse el a motivációt.

Különösen ügyeljen a vízállóságra, amely segít elkerülni a megfázást. Ugyanilyen fontos a bokák megtámasztása, amivel elkerülhető a szerencsétlen sérülés. Biztonsága érdekében ügyeljen a talajhoz való tapadásra és ... cipője megjelenésére. Ezenkívül ne feledkezzen meg a megfelelően illeszkedő méretről, így nem fog panaszkodni a kényelmetlenségre és a tyúkszemre. 

Mindezeket a funkciókat ismertettük útmutatónkban, hogy a lehető legegyszerűbben válasszuk ki a tökéletes téli futócipőt.

Vízálló a megfázás elkerülése érdekében

A hó, eső, sár és latyak minden tél elválaszthatatlan tulajdonságai. Ha ilyen körülmények között, rosszul illeszkedő lábbeliben sportol, a láb nedvességet okozhat, ami rövid út a megfázáshoz. Ha azt szeretné, hogy a betegség ne akadályozza meg a téli tevékenységeket, mindenképpen válasszon vízálló cipőt. 

Téli futáshoz a legjobbak csizma vízálló Gore-Tex membránnal. Ennek a porózus anyagnak a sajátos szerkezetének köszönhetően a víz nem jut be a cipő belsejébe, és a vízgőz könnyen behatol kívülre. Kiváló megoldás azoknak a futóknak is, akiknek a lába hajlamos lefagyni kedvezőtlen időjárási körülmények között.

 

Bokatámasz a sérülések megelőzésére

A nedvesség, a fagy és a jég nagyon csúszóssá teszi a talajt télen. Futás közben csak egy rossz lépés kell, és megsérülhet. Ha nem szeretne hosszú sorban állni a kórház sürgősségi osztályán, feltétlenül adja meg a bokáját a szükséges támasztékban. 

Válasszon magas felsőrésszel és a bokája körül merevítő cipőt. Ennek köszönhetően még ha meg is csúszik, nagyobb valószínűséggel nem bántja magát.

Tapadás a talajjal a biztonság érdekében

A boka téli megtámasztása mellett gondoskodni kell a talajhoz való megfelelő tapadásról. A maximális tapadás érdekében mindenképpen válasszon mély futófelületű lábbelit. A durva talpon látható barázdákról és bemélyedésekről fogod felismerni. 

A csapoknak elég nagynak kell lenniük ahhoz, hogy az útvonal körülményeitől függetlenül biztonságban és függőlegesen tartsák. Érdemes viszonylag merev középtalpú cipőt is választani.

A megfelelő megjelenés

Ha hóban futunk, a cipő megfelelő megjelenése is ugyanolyan fontos. És egyáltalán nem a téli futócipőkről van szó, szezonális dekorációkkal, aranyos hópelyhek vagy hóemberek formájában :-)

Tagadhatatlan, hogy télen sokkal gyorsabban sötétedik. A maximális biztonság érdekében olyan cipőre van szüksége, amely kiemelkedik. Ragaszkodjon a világos, élénk színekhez. Ügyeljen arra, hogy hófutócipőjén legyen fényvisszaverő.

Sőt, a téli edzőcipőknek tartós felsőrésszel és szilárd talppal kell kitűnniük. Ezt szem előtt tartva biztosan megtalálja a tökéletes modellt.

A megfelelő méret garantálja a kényelmet

Havas futócipő vásárlásakor fontos figyelembe venni, hogy télen valószínűleg vastagabb zoknit fog viselni, mint általában. Ha nem szeretne fájdalmas hólyagokat, tyúkszemet kapni, ezt mindenképpen vegye figyelembe! 

Jó ötlet lehet a szokásosnál fél mérettel nagyobb cipőt választani. De ne vakon vásárolja meg őket! Feltétlenül próbálja fel őket meleg zoknival, amelyben futni tervez. Így biztos lehet benne, hogy új futócipője nem kerül a gardrób aljára.

A legjobb minőség a legjobb élményért

Télen érdemes jó minőségű futócipőbe fektetni. Extrém időjárási körülmények között a szabadban aktívan lenni egészen más élmény, mint nyáron vagy tavasszal futni. Végül is a hó és a jég az útvonalon növeli a leesés és a fájdalmas sérülések kockázatát.

Ennek elkerülése érdekében feltétlenül válassza ki a megfelelő cipőt az ebben a cikkben tárgyalt tippek alapján. Meggyőződésünk, hogy így a lehető legjobb élményt fogja biztosítani!