A sarok rövid története


A sarkú cipők nőiesebbek és vonzóbbak. Néhány centiméteres magasságot adnak nekünk, de önbizalmat és szexuális vonzerőt is. Lábaink hosszabbak és maga a sziluett karcsúbb lesz. Ma a nőiesség attribútumához kötődnek, de mindig is így voltak?

A sarkú cipők nőiesebbek és vonzóbbak. Néhány centiméteres magasságot adnak nekünk, de önbizalmat és szexuális vonzerőt is. Lábaink hosszabbak és maga a sziluett karcsúbb lesz. Ma a nőiesség attribútumához kötődnek, de mindig is így voltak?

Évezredek óta sarok nélkül vagyunk. Az ókori görögök és rómaiak cipője nem más, mint egy lapos bőr talp, amely a bokát körülvevő pántoknak köszönhetően a lábán maradt. Magas sarkút és ékeket csak a színészek viseltek, hogy az amfiteátrumok közönsége jobban lássa őket. A középkorban vastag, meglehetősen magas sarkú cipőt viseltek, és vastag bőrövvel rögzítették a lábakhoz. Ilyen cipőt nők és férfiak is viseltek. Az eleganciához azonban semmi közük nem volt, feladatuk az volt, hogy a köntöst ne sárosítsák.
A ma ismerthez hasonló sarok csak a 16. században jelent meg, és mindezt a velencei cipőknek köszönhetően. Ezeket is védelemre találták ki. A lagúna vize által elárasztott városba menő hölgyeknek védeniük kellett lábukat és selyemruhájukat. Magas sarkú, Chopin-féle klumpájukat egy oszlop támasztotta alá, körülbelül a láb közepén. Ezek az oszlopok nagyon magasak voltak, néha 75 cm -t is.

<a href="https://keeshoes.hu/fekete-bor-szivattyuk-kati-715-fekete-i7454.html"><img src="https://keeshoes.hu/media/ale/auction_image/image1_7454.s2000.jpeg?_=1489005676.01111111111111" alt="Fekete bőr pumpák Kati 715" title="Bőr Kati pumpák"></a>

A 17. században a sarok általánossá vált ... a férfiaknál. Kiderült, hogy a sarok tökéletes a lovagláshoz, különösen a csatában, mert tökéletesen blokkolta a lovas lábát. Ennek köszönhetően szilárdan állt a kengyelben, és megtámadhatta az ellenséget.
Sajnos a saroknak fel kellett függesztenie karrierjét a nagy forradalom idején. Arisztokraták tulajdonsága volt, így a magas sarkú cipő viselése végül a guillotine -t ütheti. Következésképpen eltűnt a divat történetéből Franciaországban és később egész Európában.

<a href="https://keeshoes.hu/szivattyuk-a-spagetti-espinto-456-fekete-fekete-i15332.html"><img src="https://keeshoes.hu/media/ale/auction_image/image1_15332.s2000.jpeg?_=1602353309.5628405" alt="Szivattyúk egy Espinto 456 tűs fekete" title="Espinto szivattyúk"></a>

A 19. század végén a sarok közel volt végleges formájukhoz. A cipő széléhez mentek, a sarok alá, és a párnázás a talp fa vagy fém részén nyugodott. A 20. század elején a sarok végül a nők attribútumává vált.