A sarok rövid története

A sarkú cipő nőibb és vonzóbbnak érzi magunkat. Hozzáadnak nekünk néhány hüvelyk magasságot, de önbizalmat és szexuális vonzeretet is hozzáadnak. Lábaink hosszabbá válnak, és a sziluett is karcsúbb. Manapság a nőiesség tulajdonságához kapcsolódnak, de mindig is voltak ilyenek?

Sarok nélküli életeket évezredek óta élünk. Az ókori görögök és a rómaiak cipője nem más, mint egy lapos bőr talp, amelyet a lábán tartottak a bokák körül ütköző bokáknak köszönhetően. A magas sarkú cipőket és ékeket csak a színészek viselték, hogy az amfiteátrumban a nézők jobban láthassák őket. A középkorban viszont a klumpakat vastag, elég magas sarkú cipőkre tették, amelyeket vastag bőrövvel a lábhoz rögzítettek. Az ilyen cipőt mind a nők, mind a férfiak viselték. Semmi köze sincs az eleganciához, feladatuk az volt, hogy megvédjék a köpenyt a sárktól.
A maihez hasonló sarok csak a tizenhatodik században jelent meg, mindezt a velenceiek cipője miatt. Ezeket a védelmet is feltalálták. A városba menő hölgyeknek, akiket a lagúna elárasztott, meg kellett védenie a lábát és a selyem ruhát. Chopineknek nevezett magas sarkú klumpaikat egy lábánál félúton támasztották alá. Az oszlopok nagyon magasak voltak, néha akár 75 cm magasak is.

Fekete bőr szivattyúk Kati 715

A 17. században a sarok hétköznapi valósággá vált a férfiak számára. Kiderült, hogy a sarok jól működik a lovaglás során, különösen a csata során, mert tökéletesen blokkolták a lovas lábát. Ennek köszönhetően valószínűleg mozdulatokban állt és megtámadhatja az ellenséget.
Sajnos a saroknak fel kellett függesztenie karrierjét a Nagy Forradalom idején. Ő volt az arisztokraták attribútuma, így a magas sarkú cipő viselése végül gilillint sújthat. Ezért eltűnt a divat történetéből Franciaországban és később egész Európában.

Szivattyúk spagetti Espinto 456 fekete

A 19. század végén az sarkú cipő már közel volt a végső formájához. A cipő széléhez mentek, a sarok alatt, és az íves támaszt a talp fából vagy fémrészéről támasztották alá. A 20. század elején a sarok végül a nők tulajdonságává vált.