5 ok, amiért érdemes biztonsági lábbelit viselni


A kutatások azt mutatják, hogy a munkahelyi balesetek körülbelül 25%-a lábsérüléssel jár. A nem biztonságos munkakörnyezet és a megfelelő védőfelszerelés hiánya a munkavállaló egészségi károsodását és a munkáltató hírnevének elvesztését eredményezheti. Ebből a cikkből megtudhatja, miért fontos betartani az előírásokat és viselni biztonsági lábbelit.

Ügyeljen a munkahelyi biztonságra

A munkahelyi védőfelszerelés használata biztonsági kérdés. A tanulmányok egyértelműen azt mutatják, hogy a munkahelyi balesetek negyede lábsérüléssel kapcsolatos. Akár munkáltató, akár munkavállaló, ezt a forgatókönyvet mindenképpen el szeretné kerülni. Szerencsére a biztonsági cipőket úgy tervezték, hogy védve legyenek a munkahelyen. Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat a legfontosabb okokat, amelyek miatt érdemes viselni őket. Dolgozni!

# 1 Előzze meg az eséseket és sérüléseket

Nem számít, hol dolgozik, minden szakmában előfordulnak váratlan megcsúszások, véletlen esések és váratlan csúszások. A szerencsétlen balesetek elleni megfelelő védelem érdekében érdemes megfelelő védőlábbelit használni, amelyet tapadó talp és megfelelően kialakított futófelület jellemez. Ennek köszönhetően a padló már nem csúszós, és a munkahely biztonságosabbá válik.

A biztonsági cipők védelmet nyújtanak a vágások, égési sérülések, erős ütések, valamint esések ellen, amelyek csonttörést vagy más súlyos sérülést okozhatnak.

#2 Védelmet nyújt az áramütés ellen

Az elektromosság a munkahelyen számos kockázatot rejt magában. Az esetleges áramütésnek vagy a statikus elektromosság felhalmozódásának elkerülése érdekében viseljen nem vezető anyagból, például bőrből vagy gumiból készült cipőt.

#3 Védelmet nyújt az égési sérülések ellen

A biztonsági lábbeli nemcsak az áramütés ellen nyújthat hatékony védelmet, hanem a vegyszerek vagy más veszélyes anyagok által okozott veszélyes égési sérülések ellen is, amelyek károsíthatják a láb bőrét. Válasszon szilárd, tartós anyagokból készült biztonsági cipőt, amely megakadályozza az ilyen helyzeteket.

# 4 Ügyeljen a hatékonyságra

A hosszan tartó lábon állás okozta fáradtság minden munkahelyen komoly problémát jelenthet. A fáradt láb- és lábizmok ráadásul csontot kapnak, ha a munkavállaló nem visel kényelmes védőcipőt. A megfelelően megtervezett biztonsági lábbeli megfelelő párnázást és ívtámasztást biztosít. Ennek köszönhetően a munkavállaló kényelmesebben érzi magát, és az izmok többé nem lesznek túlterhelve. Ez kétségtelenül hatékonyabban befolyásolja a munkavégzést és növeli a biztonságot.

# 5 Dolgozzon a szabályokon belül

A munkahelyi biztonságnak minden munkáltató számára prioritást kell élveznie. Ha minimalizálni szeretné a balesetek kockázatát, egyszerűen kövesse a vonatkozó munkahelyi egészségügyi és biztonsági előírásokat. A jogszabály szerint a munkáltató köteles munkacipőt biztosítani a gépeket, műszaki eszközöket közvetlenül kezelő munkavállalóknak. Munkavédelmi cipőt kell viselni olyan helyeken is, amelyek radioaktív, vegyi anyagok, valamint biológiai anyagok hatására intenzív szennyeződést okoznak. 

Különböző típusú biztonsági cipők

A munkakörnyezet nagyon eltérő lehet. Ha ki szeretné használni a biztonsági cipők használatának minden előnyét, fontos, hogy megfelelően illessze a párját a munkahelyéhez.

Az EN ISO 2035 szabvány szerint a biztonsági cipők két alapvető típusra oszthatók a potenciális veszélyek szempontjából. Ezért megkülönböztetik az „O” szimbólummal jelölt foglalkozási (ún. munka) lábbeliket és az „S” szimbólummal jelölt munkavédelmi lábbeliket. Az elsőt a mindennapi használatra szánták olyan helyeken, ahol nincs szükség további lábujjvédelemre. A másodikra ​​jellemző az ún ütés- és ütésálló lábujjvédők. Ennek köszönhetően védelmet nyújtanak az ujjak leeső, nehéz tárgyak vagy anyagok általi zúzódása ellen.

Ezenkívül a biztonsági cipőknek két kategóriája van. Az első kategóriába a bőrből vagy más anyagból készült cipők tartoznak, amelyek nem tartoznak a második kategóriába. Ez viszont teljesen gumiból és műanyag cipőkből áll, azaz teljesen vulkanizált, illetve teljesen öntött.

Figyelemre méltóak még az acélbetétes cipők, amelyek jól működnek olyan helyeken, ahol fennáll a veszély, hogy éles akadályokra lépnek. Az így kialakított talpbetét emellett csökkenti a láb és a lábfej fáradását. Vannak rugalmasabb, csuklós középtalpú cipők is, ami jól működik például vízvezeték-szerelőként, miközben megőrzi a kényelmes munkavégzést, miközben védelmet nyújt az éles tárgyakkal szemben.

Ne becsülje alá a biztonságot

A speciálisan kialakított biztonsági cipő a biztonságos és hatékony munka kulcsa. Érdemes megjegyezni, hogy a hétköznapi, mindennap hordott lábbelik sok esetben nem képesek megbirkózni mindazokkal a kihívásokkal és veszélyekkel, amelyek a munkavállalóra a munkakörnyezetben várnak. Sajnos előfordulnak balesetek, amelyeket nem mindig lehet elkerülni. Ha azonban előfordulnak, a megfelelő biztonsági cipő viselése segít megelőzni a súlyos és veszélyes sérüléseket.