5 cipőstílus, amelyeket érdemes elkerülni havazáskor


Az ablakon túli havazás kedvet kap egy hosszú sétára? Jó ötlet! Mindaddig, amíg melegen öltözködsz, és ügyelsz a megfelelő cipőre... A fagy nem csak fázni tud, de rendkívül csúszóssá is teheti a felületet, és látványos esésben lesz részed. Azt javasoljuk, hogy mely cipőmodelleket érdemes elkerülni havas napokon, ha fontos a biztonság megőrzése.

#1 Pins

A téli hónapokban a stílusos megjelenés megőrzése igazi kihívás. Még ha elegánsnak és káprázatosnak szeretnél is kinézni, soha ne helyezd a megjelenésedet a biztonságod fölé. Az égig érő sarkú egyértelműen a legrosszabb dolog, amit havasra választhatsz.

A pumpák, a magassarkú és a sarkú cipő semmilyen módon nem melegíti fel a lábát, és a talpuk olyan sima, hogy biztosan nem biztosít megfelelő tapadást a talajhoz. Nemcsak csúszni fogsz, mint a jégpályán, hanem komoly sérüléseket is szerezhetsz. 

Csak egy kis figyelmetlenség és kész a baleset! Ha a festői, hóval borított fák gyönyörködése helyett inkább a kórházi ügyelet várótermében tölt el hosszú órákat, magassarkút húzva, akkor már úton van.

Ha hivatalos bulira készülsz, és a magassarkú tökéletes kiegészítője az öltözékednek, egyszerűen csomagold be a táskádba, és cseréld le, amikor odaérsz. Látod, milyen egyszerű?

#2 Báránybőr csizma

A báránybőr ésszerű megoldásnak tűnik a fagyos napokon. Hiszen egyedülálló hőszigetelő tulajdonságainak köszönhetően maximális hőkomfortot biztosít.

Ne feledje azonban, hogy ez az anyag egyáltalán nem vízálló, ráadásul a hó vagy a víz szivacsként szívódik fel benne, nedvessé teszi a lábát és tönkreteszi kedvenc cipőjét.

Báránybőr cipő helyett válasszon ebből az anyagból készült zoknit, és illessze öltözékéhez vízhatlan lábbelit, amely ellenáll a zord téli körülményeknek.

#3 Wellingtonok

A Wellingtonok vízálló tulajdonságokkal rendelkeznek, ami különösen fontos, ha kint havas idő van. Azonban a gumi, amelyből a legtöbb cipő készül, nem fagyos hőmérsékletre készült. 

A hidegben kalós viselése hozzájárulhat a csúnya repedések kialakulásához, és ezáltal - a cipők gyorsabb kopásához. Ha nem szeretne egy vagyont költeni egy új, stílusos cuccra, csak kerülje a téli viseletet.

#4 Velúr lábbeli

El kell ismernünk, hogy a velúr csizma fenomenálisan néz ki. A tökéletes megjelenés érdekében kerülje a hóban való viselést. Az útsó a hófúvás okozta nedvességgel kombinálva hozzájárulhat a csúnya foltok megjelenéséhez és elszíneződéshez. 

Ha ezt nem tudta megakadályozni, készítsen elő egy tiszta, puha sörtéjű fogkefét a szennyeződések, por és homok eltávolítására. Ezután enyhén nedvesítsen meg egy ruhát ecet és víz 1:2 arányú keverékében, és finoman dörzsölje át vele a felsőrész foltos területeit. A tej is hasonlóan működik. A foltokat szódabikarbónával is megszórhatjuk, majd egy óra múlva lekenjük a velúrt. Így megmentheti kedvenc cipőjét, és amint a hó elolvad, újra felveheti.

#5 Finom anyagokból készült fehér cipő

A fehér cipő tökéletes kiegészítője a téli stilizációnak. Ügyeljen azonban a finom anyagokból, például velúrból készült, világos színű lábbelikre. A gyönyörű havazáson kívül az utak tele vannak sóval és sárral, amitől kedvenc csizmáid borzasztóan néznek ki, és az eredeti állapot visszaállítása csoda lehet!

Milyen cipő alkalmas hóra?

Most, hogy tudja, mit kell kerülnie havas időben, valószínűleg azon töpreng, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy ideális hócipőnek. Olvasson tovább, és tudja meg, mely szempontok a legfontosabbak.

Először is, a talpukat úgy kell megtervezni, hogy maximális tapadást biztosítson a talajhoz. Mindenféle kiemelkedést, gödröcskét nagyon szívesen fogadunk! 

Másodszor, a téli csizmának vízállónak kell lennie. Speciális bevonatának köszönhetően megakadályozzák a hó és a nedvesség bejutását, a lábad száraz és meleg marad, és elkerülöd a megfázást.

Harmadszor, érdemes a hócsizmát szigetelni. Egy bunda vagy egy cipőtakaró garantálja a hőkomfortot, függetlenül attól, hogy meddig mész sétálni. Ügyeljen azonban arra, hogy az anyag, amelyből a szigetelés készül, nem szintetikus. Így elkerülheti az izzadt lábak hatását. Ha ez nem lehetséges, mindenképpen fektessen be bőrbetétet, amelyet elhelyezhet a cipőjében.

Lehetőleg kerülje a felcsúszott cipőket, és cserélje ki fűzős vagy tépőzáras cipőkre. Így biztosítod a tökéletes illeszkedést, szerencsétlen esés esetén pedig valószínűleg elkerülöd a boka kificamítását.

Legyen óvatos, és élvezze a téli időjárást

Ne bújj otthon meleg takaró alá, csak élvezd a téli aurát! Viseljen meleg ruhát és lapos talpú vízálló cipőt, és legyen rendkívül óvatos mozgás közben. Ne feledje, hogy a megfelelő lábbeli melegen és szárazon tart, valamint megóv attól, hogy elcsússzon a jégen, és megsérüljön.